24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Karp smażony z orzechami


Składniki:

  • 2 filety z karpia (około 1 kg)
  • 10 dag masła
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem, owiń folią aluminiową, po czym zostaw na 1 - 2 h w lodówce. Po wyjęciu pokrój na porcje. Na dużej patelni stop teraz masło, porcje karpia obtaczaj w mące i smaż z obu stron na małym ogniu na złoty kolor. Usmażonego karpia ułóż na żaroodpornym półmisku i wstaw do lekko nagrzanego piekarnika, a na patelnię wlej wino i - dokładnie mieszając drewnianą łyżką - chwilę gotuj na mocnym ogniu. Karpia posyp orzechami i polej sosem.

Poziom trudności:

łatwy