24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Karp w cieście piwnym


Składniki:

  • 1-1,5 kg karpia
  • 3 jaja
  • szklanka piwa
  • cytryna
  • mąka, olej
  • sól
  • Ponadto:
  • dla każdego porcja sosu tatarskiego.

Sposób przygotowania:

Oczyszczonego karpia odfiletuj i pokrój na dzwonka. Teraz osól, skrop sokiem z cytryny, odstaw w chłodne miejsce. Żółtka wymieszaj z piwem, dosypując tyle mąki, aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek. Przygotowane dzwonka ryby skrop olejem, maczaj w cieście i smaż na bardzo gorącym oleju z obu stron. Tak przygotowana ryba doskonale smakuje z frytkami oraz sosem tatarskim.

Poziom trudności:

łatwy