24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Karp w galarecie


Składniki:

  • wypatroszony karp z głową i płetwami ok. 2 kg
  • włoszczyzna bez kapusty
  • 1 duża cebula
  • duży liść laurowy
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki jasnych rodzynek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżeczki sproszkowanej żelatyny
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Ogólnie znana w kuchni jest dbałość o to, aby galareta do karpia była ABSOLUTNIE klarowna, a jeszcze lepiej - bezbarwna. W swoich próbach kuchennych kilkakrotnie przekonałem się, że takiej czyściutkiej galarecie trudno nadać ciekawy smak. Dlatego proponuję przepis, w którym galareta otulająca rybę nie jest przejrzysta, ale za to stanowi sama w sobie smaczny wigilijny akcent kulinarny. Wykonanie: Odciąć głowę, płetwy (także ogonową) karpia. Resztę podzielić na dzwonka, lekko osolić, odłożyć do lodówki. W dużym garnku umieścić opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę, płetwy i głowę karpia, przyprawy, rodzynki, drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Wsypać czubatą łyżeczkę soli, zalać zimną wodą do poziomu zawartości, wsypać łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu. Na bardzo małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości selera. Odstawić z ognia. Wyłowić (odcedzić) zawartość. Pozostawić marchewkę. Żelatynę namoczyć w 1 szklance zimnej wody. Wywar doprowadzić do wrzenia, włożyć dzwonka karpia, gotować 15 min od ponownego rozpoczęcia wrzenia, przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, pod koniec gotowania rozprowadzić żelatynę. Garnek wstawić w chłodne miejsce (np. balkon, podwórko). Marchewkę pokroić w jak najcieńsze plasterki. Przestudzone dzwonka ryby wyjąć z wywaru, ułożyć na półmisku, przybrać plasterkami marchewki (można położyć też krążki z jaj na twardo), zalewać tężejącym wywarem. Galareta ma kolor miodowy. Do przybrania proponuję cieniutkie paseczki ze słodkiej papryki i konserwowych ogórków. Podawać z białym pieczywem.

Poziom trudności:

łatwy