24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Karp w piwie


Składniki:

  • 80 dag filetów z karpia
  • szklanka jasnego piwa
  • duża cebula
  • po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • łyżeczka mielonych goździków
  • pół łyżeczki cukru
  • 5 dag rodzynek
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • sól.

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone filety natrzyj solą i mielonymi goździkami, przykryj i wstaw na 1 - 2 h do lodówki, po czym pokrój na porcje. Opłukane rodzynki sparz wrzątkiem i osącz na sicie. W płaskim rondlu rozgrzej olej, zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę oraz dodaj połowę rodzynek, pieprz i ziele angielskie, dolej też piwo i razem wszystko zagotuj. Następnie włóż porcje ryby, posyp skórką otartą z cytryny i duś na niewielkim ogniu przez około 15 min. Dodaj pozostałe rodzynki, cukier i pieprz, delikatnie potrząśnij rondlem i całość podduś jeszcze 5 - 6 min. Danie to można podawać na gorąco lub na zimno.

Poziom trudności:

łatwy