24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Karp w sosie chrzanowym


Składniki:

  • Duży karp (ponad 1 kg)
  • szklanka śmietany
  • jabłko
  • 3 łyżki utartego chrzanu
  • włoszczyzna
  • łyżka masła
  • sól
  • łyżka octu
  • sok cytrynowy
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

Z włoszczyzny ugotować wywar, zakwasić octem i włożyć sprawioną rybę. Lekko osolić i gotować ok. 20 min. na małym ogniu (najlepiej w foremce do gotowania ryb w całości). Po ugotowaniu przełożyć na półmisek i polać topionym masłem. Przygotowanie sosu: do śmietany dodać utarty chrzan i jabłko, przyprawić cukrem, sokiem cytrynowym i solą. Sos podać osobno w sosjerce.

Poziom trudności:

łatwy