24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Karp w sosie na szaro


Składniki:

  • 1,2-1,5 kg karp
  • 3 głowy karpia
  • 2 l wody
  • 4 duże marchewki (muszą być słodkie)
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • por
  • 4 duże cebule
  • listek laurowy
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Karpia sprawić, pokroić na dzwonki. Do garnka wlać wodę, posolić, gdy się zagotuje wrzucić warzywa, posolić, dodać listek laurowy, pieprz.Na wpół ugotowane warzywa włożyć głowy karpia i gotować na małym ogniu ok 20 min. Po tym czasie włożyć dzwonki karpia i gotować następne 30 min (jeżeli ktoś lubi twardszą rybę to krócej) Wyjąć delikatnie dzwonki i ułożyć na półmisku. Warzywa przetrzeć przez sito, do powstałej "papki" dodać pół szklanki wywaru i zamieszać (ma ona mieć słodkawy smak), polać rybę i odstawić na noc do lodówki. Wygląd papki jest nieciekawy ale moja rodzina sie tym nie zraża i jest to główne danie świąteczne.

Poziom trudności:

łatwy