24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Karp wigilijny w ciemnej galarecie


Składniki:

  • Duży karp (ok. 1,5 kg)
  • 2 cebule
  • mały seler
  • średnia pietruszka
  • duża marchew
  • 3 dag rodzynków
  • łyżeczka cukru
  • 2 dag żelatyny
  • pół cytryny
  • łyżeczka vegety
  • pół łyżeczki pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania:

Karpia oskrobać, dobrze oczyścić, umyć i odciąć głowę, pokroić na dzwonka. Posolić, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na godzinę. Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki i w talarki. W płaskim naczyniu ułożyć warstwę warzyw, a na nich promieniście dzwonka karpia. Wszystko zalać ostrożnie litrem wody (powinna lekko zakrywać rybę), zagotować. Szczelnie przykryć naczynie i gotować ok. godziny, nie dopuszczając do wrzenia (w trakcie gotowania dodać sól, cukier i vegetę). Po godzinie dodać rodzynki, pieprz i żelatynę namoczoną w 2-3 łyżkach zimnej wody i delikatnie wymieszać. Zakryć szczelnie naczynie i gotować jeszcze ok. 10 minut na bardzo wolnym ogniu. Odstawić do zastygnięcia. Ułożyć porcje karpia na półmisku wyłożonym sałatą i przybrać plastrami cytryny i wiórkami chrzanu.

Poziom trudności:

łatwy