24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Karp wigilijny w sosie Babuni


Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 2, 3 marchewki
  • 2 pietruszki,
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • liść laurowy,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 1/2 szklanki miodu naturalnego
  • 1 łyżka utartego piernika
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka drobno krojonych migdałów
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 cytryny
  • sól

Sposób przygotowania:

Sprawionego karpia, opłukać, posolić i pokroić w dzwonka. Ugotować wywar z oczyszczonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i 1 goździka. Ugotowane warzywa odcedzić, a do czystego wywaru włożyć karpia. Wody powinno być tyle, by przykryła rybę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, uważać aby ryby nie rozgotować. Przygotować sos: W rondlu podgrzać 1/2 szklanki miodu, dodać utarty piernik i szklankę wywaru z ryby. Następnie goździk, cynamon, startą skórkę z 1/2 cytryny. Odcedzić. Dodać rodzynki i migdały, posolić do smaku. Gorącego karpia ułożyć na półmisku i polać sosem.

Poziom trudności:

łatwy