24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Karp z bakaliami


Składniki:

  • Sprawiony karp (ok. 1 kg)
  • sól
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • por
  • pół selera
  • cebula
  • 5 dkg migdałów
  • 5 dkg rodzynek
  • 5 dkg suszonych śliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • listek laurowy
  • 5 - 6 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka imbiru.

Sposób przygotowania:

Karpia umyć, pokroić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem. Warzywa obrać, opłukać, pokroić w paseczki, zalać litrem wrzącej wody. Gotować z dodatkiem masła oraz przypraw 5 - 6 min. Warzywa wyjąć łyżką cedzakową. Do gorącego wywaru włożyć rybę. Gotować ok. 20 min. na małym ogniu. Ugotowaną rybę wyjąć, zdjąć skórę, mięso oczyścić z ości, pokroić na małe kawałki. Rodzynki umyć, osuszyć. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Śliwki namoczyć, pokroić w paseczki. Ugotowane warzywa połączyć z kawałkami ryby, rodzynkami, migdałami oraz śliwkami. Skropić sokiem z cytryny wymieszanym z sosem sojowym.

Poziom trudności:

łatwy