24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Karp z pieczarkami


Składniki:

  • Karp (ok. 2 kg)
  • łyżka soku z cytryny
  • 50 g mąki
  • 30 g słoniny
  • 20 g cebuli
  • 10 dkg pieczarek
  • łyżka posiekanej natki
  • 2 łyżki białego
  • wytrawnego wina
  • 0.25 l bulionu z kostki
  • biały pieprz
  • sól
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 50 g masła do smażenia.

Sposób przygotowania:

Karpia oczyścić, wypatroszyć, umyć. Odkroić głowę i ogon. Pokroić na dzwonki. Każdy posolić i obtoczyć w mące. Kawałki ryby usmażyć na maśle z jednej strony. Następnie przewrócić je na drugą stronę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.150°C. Piec 10 - 15 min. Słoninę i obraną cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić. Wyjąć rybę, przełożyć ją na nagrzany półmisek, przykryć. W sosie pozostałym po pieczeniu ryby podsmażyć słoninę i cebulę. Dodać posiekaną natkę i pieczarki. Zalać białym winem, dodać bulion i chwilę pogotować. Przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem oraz dusić ok. 5 min. Sos zagęścić mąką. Zagotować. Na końcu dodać śmietanę.

Poziom trudności:

łatwy