24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Karp ze śliwkami


Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 25 dag mrożonych śliwek
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • łyżka mąki
  • cynamon
  • goździki
  • imbir
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Oczyszczonego i sprawionego karpia umyć, pokroić na dzwonka, posolić, odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. śliwki opłukać, wydrylować i zmiksować z winem i przyprawami. Rybę obtoczyć w mące, zrumienić na oliwie z obu stron. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i zapiec. Podawać z ziemniakami z wody i surówką z cykorii.

Poziom trudności:

łatwy