24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Kawowe ślimaczki


Składniki:

  • mąka - 30 dkg
  • masło - 15 dkg
  • jajko - 1 szt
  • cukier puder - 10 dkg
  • kakao - 1 łyżka
  • kawa rozpuszczalna - 1 łyżka
  • żółtko - 1 szt
  • cukier waniliowy
  • sól - szczypta

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć w misce z cukrem, dodać jajko, szczyptę soli, mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić na pół,1 białą polowę schować do lodówki, do drugiej dodać kakao i rozpuszczoną w minimalnej ilości wody kawę (tyle wody, żeby dało się rozpuścić), zagnieść, jeśli przez kawę zrobiło się troszkę za rzadkie, dodać mąki. Ciasto ciemne też schłodzić. Po jakiejś godzince wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować dwa placki na grubość ok. 0,5 cm. Wałkując starać się, by placki miały podobny kształt. Na białym placku rozsmarować żółtko zmieszane z 1 łyżką wody, położyć ciemny placek, obciąć wystające rogi, zwinąć je w ścisły rulon i znowu włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć rulon z lodówki i pokroić na plasterki ok. 0,5 cm, piec ok. 15 min w tem. 180 st. Smacznego!

Poziom trudności:

łatwy