24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Keks - bakaliowy


Składniki:

  • 2,5 kg jabłek kwaśnych
  • 100 g suszonych moreli
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 100 g skandyzowanej skórki cytryny
  • 20 g rodzynek
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 250 g cukru
  • 1 kg mąki krupczatki lub tortowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1/8 litra rumu lub soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Zetrzeć jabłka na tarce na grubych oczkach i włożyć do miski. Morele pokroić w kostkę i wymieszać z jabłkami, dodać cynamon, skórkę z cytryny i rodzynki. Pokropić rumem lub sokiem z cytryny. Dodać cukier. P o z o s t a w i ć n a c a ł ą n o c. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zagnieść z przygotowanymi owocami. Do ciasta dodać orzechy włoskie. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę wysmarować tłuszczem i uformować bochenek. Piec ok. 1 godz. i 10 minut.

Poziom trudności:

łatwy