24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Keks bananowy


Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka posiekanych orzechów
  • 2/3 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 4 średnie banany
  • 2 tabliczki czekolady
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Z cytryny otrzeć skórkę. Olej, cukier sól i wyżej wymienioną skłórkę ubijać mikserem, aż do rozpuszczenia się cukru.Wciąż ubijając dodawać po 1 jajku. Ubijać bez wytchnienia, aż powstanie puszysta masa. W oddzielnej miseczce wymieszać produkty sypkie, czyli mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodawać je po trochu do ubitej masy. Banany i czekolady pokroić w kostkę. Dodać je do ciasta i wymieszać. Przy okazji wrzucić też orzechy :) Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 40x10 cm. Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Keks jest poprostu przepyszny!!! Wilgotny, pulchny i zostawia w buzi cudowny bananowy posmak... Jeśli ktoś woli mniej słodkie wypieki, radziłabym zmniejszyć ilość cukru do 1 szklanki, a czekoladę wybrać gorzką. Co jeszcze? Wierzch można zostawić w spokoju lub posypać cukrem pudrem, ale na wyjatkowe okazje warto pokusić się na oblanie go polewą czekoladową.

Poziom trudności:

łatwy