24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Keks rumowy - nie tylko na święta


Składniki:

  • 300 g mąki
  • 170 g margaryny (najlepsza Kasia)
  • 150 g cukru
  • 4 jaja
  • 50 ml rumu (moze byc wiecej :)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek (najlepiej sułtanek)
  • 200 g bakalii (orzechy włoskie, daktyle, śliwki kalifornijskie, skórki kandyzowane)
  • sól
  • do dekoracji:
  • gotowa polewa waniliowa (ew. cytrynowa)
  • bakalie a w szczególności skórki (pomarańczowa i cytrynowa)
  • wystarczy wydzielić ze dwie garstki z w/w ilości bakalii

Sposób przygotowania:

1. Bakalie pokrój i mocz w rumie ok. 4 godzin, (ja biore ok 3/4 szklanki rumu, dolewam trochę wody i w takiej zalewie trzymam bakalie) 2. Margarynę z cukrem i szczyptą soli utrzyj na puszystą masę, nadal ucierając połącz z wbijanymi kolejno żółtkami (ja wszystko miksuje) 3. Miksuj, az ciasto bedzie puszyste i jednolite 4. Dodaj bakalie oprószone mąką, rum i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj 5. Z białek ubij sztywną pianę ze szczypta soli i delkatnie połącz z ciastem, 6. Wyłóż ciasto do formy (nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą) i piecz ok. 55 min. w 1800. 7. Po wyjęciu i ostudzeniu udekoruj skórkami i bakaliami i zalej gotowa polewa

Poziom trudności:

łatwy