24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Keks wykwintny


Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 750 g mąki
  • 60 g drożdży
  • 125 g cukru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g pistacji
  • 425 g masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 125 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Podgrzac mleko. Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie i dodać drożdże. Do drożdży dodać 25g cukru i trochę ciepłego mleka. Wzmieszać z małą ilością mąki. Przykryć i odstawić na 20min. w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu dodać resztę mleka, 100g cukru, 300g miękkiego masła, cynamon, sól i skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na 1 1/2godz. w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat ok. 40x40cm i posypać grubo pokrojonymi orzechami włoskimi i całymi orzechami laskowymi i pistacjami. Ciasto zwinąć i jeszcze raz rozwałkować ok. 50x30cm. Uformować keks. Włożyć do blachy przykryć i odstawić na 10min. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika 200stopni i piec ok. 15min. Potem zmniejszyć temperaturę do 175stopni i piec 40-45min. Gotowe ciasto polać sokiem pomarańczowym. Rozpuścić 125g masła. Gorące ciasto na przemian polewać masłem i posypywać cukrem puderm. Zimne ciasto jeszcze raz grubo posypac cukrem pudrem

Poziom trudności:

łatwy