24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Keks


Składniki:

  • 125 gram masła albo margaryny
  • 100 gram cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 250 gram mąki
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki mleka
  • pół paczuszki proszku do pieczenia
  • rodzynki
  • orzechy
  • migdały
  • suszone owoce (morele, ananas, marakuja itp.)
  • aromat np. rumowy

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem i całymi jajami, powoli dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlac mleko, aromat i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać opruszone mąką bakalie, powinno ich być dużo, nawt ponad 30 dag. Ciasto przełożyć do małych podłużnych keksowych foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem albo polać lukrem i posypać bakaliami.

Poziom trudności:

łatwy