24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Kiełbasa biała świąteczna


Składniki:

  • 3,5 kg mięsa z łopatki
  • 1,5 kg chudego boczku
  • 1 łyżeczka pieprzu nat
  • 10 dkg zwykłej soli
  • 4-6 zabków czosnku
  • 1 łyzka majeranku kopiasta
  • 2 szklanki bardzo zimnej wody
  • jelita cienkie wieprzowe

Sposób przygotowania:

Mięso z łopatki pokroić na mniejsze kawałki ,jednoczesnie oddzielic mięso ze ściegnami,boczek bez skóry pokroic na małe kawałki.Skrawki mięsa ścięgnistego skrecic przez maszynkę do mięsa na bardzo drobnej siatce,pozostałe mięso z łopatki zmielic na siatce o większych oczkach ok 8 mm,natomiast boczek na sredniej ok 5 mm. Chude mięsa włozyc do miski dodać wszystkie przyprawy ,sól i wodę ,wyrabiac rekoma ok 10 min pod koniec wyrabiania dodać skrecony boczek i mieszac do dokładnego połączenia składników .Masą napełniac jelita cienkie wieprzowe,odkręcać na mniejsze kawałki . Kiełbasę najlepiej od razu sparzyć .Przygotowac wodę o temp ok 80 stopC,włozyć kiełbasę i zmniejszyć ogień tak aby nie dopuścic do podniesienia się temp wody ponad 75 stopC.Czas parzenia ok 25 min ,kiełbaska powinna być gotowa.Sprawdzić to mozna termometrem ,wew batonu powinna być temp 68-70 stopC.Ja sprawdzam to uciskając lekko baton ,po 20 min parzenia powinien byc twardy i spręzysty.

Uwagi:

Mozna ją również upiec w piekarniku np z pieczarkami,albo zamrozić surową .Wtedy parzymy ja w stanie zamrozonym wkładając do wody gotowanej dalej j/w.

Poziom trudności:

łatwy