24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Klasyka pośród PIERNIKÓW


Składniki:

  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 4 szkl. mąki
  • 1 szkl. miodu
  • 3 duże jajka
  • 1/4 szkl. cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wódki
  • zapach rumowy
  • szklanka mielonych orzechów (laskowe, włoskie albo migdały)

Sposób przygotowania:

1. Miód zagotować z przyprawą. Gorącym zalać mąkę i wymieszać, dodając jajka. 2. W wódce rozmieszać proszek do pieczenia, dodać do ciasta. 3. Orzechy utrzeć z cukrem, dodać do ciasta. Dodać jeszcze zapach rumowy i dokładnie wymieszać 4. Piec w blasze nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką w 180 stopniach ok 1,5 godziny. 5. Wyjąć z blachy następnego dnia. Najsmaczniejszy jest po tygodniu.

Poziom trudności:

łatwy