24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Kluseczki z masą makową - przysmak wigiliny


Składniki:

  • Na ciasto:
  • ok. 0,5 kg mąki
  • woda
  • szczypta soli
  • Na masę makową:
  • 0,5 kg suchego maku
  • 1-1,5 litra mleka
  • 1-2 szklanki cukru (można dać więcej, masa musi być słodka!)
  • bakalie (dużo bakalii - orzechy włoskie i laskowe, rodzynki, migdały, suszone morele itp.)
  • zapach migdałowy

Sposób przygotowania:

Ciasto: zagnieść, formować w obu dłoniach tłuściutkie kluseczki o długości 2,5-3 cm i średnicy 0,7 mm. Nie mogą być za grube! Wrzucać na wrzącą wodę i gotować jeszcze chwilę po wypłynięciu, jeśli są twarde. Masa: 1. Zalać mak wrzącą wodą i pozostawić na dzień i najlepiej noc przed Wigilią. 2. Namoczony mak bardzo dobrze odsączyć i przekręcić przez maszynkę 3 razy: 1 raz sam, a 2 razy z cukrem. 3. Zalać gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas (uwaga!! żeby się nie przypaliło!) przez ok. 2 godziny (im dłużej tym lepiej), jak mleko wyparuje, dolać. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany.Uwaga - nie zużywać całego mleka jeśli nie ma potrzeby! 4. Bakalie zalać wrzątkiem, odsączyć, pokroić drobno lub zmielić w maszynce, wszystko wrzucić do masy. 5. Pod koniec dodać trochę zapachu migdałowego. Podawać na ciepło. Wychodzi tego baaardzo dużo, można zmniejszyć proporcje. Czekam na to danie cały rok i gwarantuję, że jest pyszne. Polecam!

Poziom trudności:

łatwy