24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Knysze drożdżowe z kapustą


Składniki:

  • Ciasto:
  • 0.5 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1 szkl. mleka
  • 0.5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz:
  • 0.5 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • 1 - 2 łyżki oleju
  • 2 - 3 całe jajka.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozprowadzić letnim mlekiem z dodatkiem cukru. Gdy podrosną dodać mąkę, sól, jajko i dobrze wyrobić ciasto. Wlać stopione, letnie masło i jeszcze raz krótko wyrobić, nakryć serwetą, pozostawić do podrośnięcia. Rozwałkować, podzielić na porcje, każdą rozciągnąć na placek, posmarować białkiem jaja, nałożyć farsz, zlepić mocno i ułożyć w podłużnych, wysmarowanych tłuszczem foremkach - gdy ponownie podrosną, upiec na rumiano (ok. 30 min.). Gdy są gotowe, wyjąć foremki z pieca, posmarować ciasto topionym masłem i jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika do wysuszenia. Farsz: posiekaną kapustę ugotować w małej ilości wody, odparować. Dodać drobno posiekaną, przesmażoną na oleju cebulę, sól i pieprz do smaku, dusić razem ok. 10 - 15 min. Ugotowane na twardo jajko posiekać, dodać do farszu. Gotowe knysze kroi się w grube plastry. Doskonale smakują z barszczem czerwonym.

Poziom trudności:

łatwy