24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Kokosanki inaczej


Składniki:

  • 25 dkg wiórków kokosowych
  • 20 dkg mąki (1 szklanka)
  • 10 czubatych łyżek cukru
  • 8 płaskich łyżek masła
  • 5 białek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Stopniowo dosypywać wiórki kokosowe i mąkę, wszystko dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę. Połączyć ostrożnie z przygotowaną masą, stale mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do szprycy do dekoracji tortu z końcówką w kształcie gwiazdki włożyć ciasto. Blachę dokładnie nasmarować tłuszczem. Starannie uformować około 30 ciasteczek, wyciskając je bezpośrednio na przygotowaną blachę tak, aby się ze sobą nie stykały. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Kokosanki powinny się lekko zrumienić. Po upieczeniu zostawić je do ostygnięcia (nie schładzać gwałtownie). Delikatnie zdjąć ciasteczka z blachy i wyłożyć na paterę. Te kokosanki przypominają nieco w smaku bezy. Są to ulubione ciasteczka moich dzieci. Polecam. Smacznego!

Poziom trudności:

łatwy