24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Kokosowy lodowiec biały jak śnieg


Składniki:

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 puszka mandarynek w syropie
  • 10 dag kandyzowanych owoców-cukier waniliowy
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 5 dag chipsów kokosowych

Sposób przygotowania:

Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz wiórkami kokosowymi.Mandarynki osączyć z syropu. Pokroić je w kostkę.Tortownicę posmarować masłem. Dno wyłożyć biszkoptami, nasączonymi wcześniej w syropie z mandarynek.Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, a kiedy już ostygnie, dodać ją do jogurtu. Gdy masa lekko zgęstnieje wymieszać ją z mandarynkami i owocami kandyzowanymi, a następnie wylać na biszkopty. Wierzch ciasta posypać chipsami kokosowymi i wstawić tortownicę do lodówki na co najmniej godzinę.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i gdy lekko zgęstnieje, polać cienką stróżką wierzch ciasta. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej :)

Poziom trudności:

łatwy