24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Krem makowy- deser na święta


Składniki:

  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka maku przygotowanego jak na makowiec (tzn.sparzonego, ugotowanego i zmielonego, ale bez żadnych dodatków)
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 2 szklanki posiekanych bakalii
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (starta na tarce)
  • herbatniki, kruche ciasteczka lub rurki waflowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Żółtka z cukrem pudrem utrzeć na kogel-mogel. Śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego ubić na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku i wystudzoną żelatynę, utarte żółtka i mak. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać i rozłożyć do 6 szklanych pucharków. Odstawić w chłodne miejsce, nawet na kilka godzin. Przed podaniem każdą porcję posypać bardzo obficie bakaliami i utartą czekoladą i przybrać ciasteczkami. Deser jest o tyle fajny,że można go przygotować praktycznie "przy okazji". Wystarczy przygotować trochę więcej maku, przy pracy nad nadzieniem do makowca. Reszta to już banał :) Może z powodzeniem zastąpić kluski z makiem czy kutię na kolacji wigilijnej w domach, gdzie ktoś z domowników nie toleruje tych dań (czytaj: moje dzieci :)), ale doskonale odnajduje się też w roli zwykłego deseru np. po świątecznym obiedzie.

Poziom trudności:

łatwy