24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Krokiety ziemniaczano-orzechowe


Składniki:

  • 50 dag ugotowanych i dokładnie rozgniecionych na miazgę ziemniaków
  • 10 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 2 małe jajka
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 6 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego ew. nieco posiekanej natki pietruszki
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Cebulę drobniutko pokroić i usmażyć na złoto na maśle, pod koniec smażenia dosypac 2 łyżki bułki tartej i zrumienić ją razem z cebulą. 2. Ziemniaki (muszą być koniecznie ostudzone!) dokładnie wymieszać ze zmielonymi orzechami i cebulą. Dodać jajko, resztę bułki tartej, sól, pieprz, sos sojowy do smaku, natkę pietruszki i wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Masa nie może być za twarda, ale jednocześnie musi się dać formować w małe ruloniki po obtoczeniu w bułce tartej. Jeżeli ziemniaki nie będą mączyste, możliwe, że trzeba będzie do niej dosypać więcej bułki tartej. 3. Z ciasta formować nieduże, zgrabne krokiety w formie krótkich ruloników. Nie obtaczać ich za grubo bułką tartą, bo ma ona tendencje do przypalania się na patelni. 4. Krokiety smażyć z każdej strony na złoto, na płytkim oleju, na niezbyt dużym ogniu.

Uwagi:

Podawać do czystego czerwonego barszczu.

Poziom trudności:

łatwy