24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Krucha rolada z masą orzechową


Składniki:

  • ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 2 łyż. proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag masła
  • 2 zółtka
  • 2-3 łyżki śmietany
  • masa:
  • 2 ubite białka
  • 20 dag mielonych orzechów włoskich
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag masła

Sposób przygotowania:

Mąkę, cukry, zółtka i proszek do pieczenia i masło posiekać razem. Dodać śmietankę i wyrobić kruche ciasto. Odłożyć na kilka minut zawienięte w ściereczkę. Do ubitych białek dodać delikatnie cuker puder i orzeczy, Delikatnie wymieszać. Do tego dołożyć miekkie masło, mieszać aż powstanie jednolita masa. Ciasto rozwałkować. Wyłożyć masą i zwinąć w dość ścisłą roladę. Owinąć w papier do pieczenia. Piec około 40 minut w 170-180oC. Smacznego :))

Poziom trudności:

łatwy