24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Kulebiaki-bułeczki wigilijne z kapustą i grzybami


Składniki:

  • Ciasto:
  • 25-30 dkg mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 3 dkag drożdży
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 7 dkg masła Nadzienie:
  • 20 dkg świeżej kapusty białej
  • 50 dkg kapusty kiszonej
  • 4 dkg suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 łyżka tłuszczu

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta: -mąkę przesiać na stolnicę -drożdże rozmieszać z cukrem i pozostawić na ok 5 min do wyrośnięcia -do mąki dodać masło , posiekać nożem , dodać jajko i żółtka , rozczyn z drożdży , sól i śmietanę -ciasto dobrze wyrobić ,rozwałkować w prostokąt grubości 1 cm -wykrawać szklanką kółka Przygotowanie farszu: -grzyby umyć , namoczyć , ugotować -kapustę świeżą poszatkować i ugotować -kapustę kiszoną drobno pokroić , zalać wywarem z grzybów i ugotować -oba rodzaje kapusty po ugotowaniu dobrze odcisnąć z wywaru -obraną cebulę pokroić w kostkę , usmażyć na tłuszczu na złoto , dodać do kapusty wraz z grzybami drobno pokrojonymi , wymieszać wszystko , doprawić solą i pieprzem Na wykrojone kółka ciasta nakładać wystudzony farsz , zaklejać i formować na kształt kółek . Układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą , pozostawić do wyrośnięcia na 30 min,smarować bułeczki rozmąconym jajkiem,piec w nagrzanym piekarniku do 170`C ok 50 min .

Uwagi:

palce lizać!!

Poziom trudności:

łatwy