24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Kurczak marynowany na kapuście i ziemniakach


Składniki:

  • 6 nóżek kurczaka(mogą być piersi lub cały kurczak;ilość też dowolna)
  • 1 mała glówka białej kapusty
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 kostki bulionu warzywnego Knorr(mogą byc też inne kostki rosołowe lub 1 litr rosołu)
  • sól
  • Marynata do kurczaka:
  • 1 łyżka miodu
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki keczupu
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka warzywka, jarzynki lub kucharka
  • 1 łyżeczka curry( jesłi ktoś nie lubi, nie jest obowiązkowa)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy pieczony kurczak w papryce Kotanyi
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka-złocistej Kamis

Sposób przygotowania:

1 dzień wcześniej robimy marynatę:mieszamy miód z sosem sojowym, keczupem i olejem, dodajemy rozgniecione w prasce ząbki czosnku i dosypujemy przyprawy, całość mieszamy i smarujemy dokładnie marynatą kurczaka(kurczaka, ani marynaty nie solimy), odstawiamy na noc albo chociaż na kilka godzin; Na drugi dzień(albo po kilku godzinach): ziemniaki obieramy i gotujemy na półtwardo w posolonej wodzie;kapustę szadkujemy, zalewamy zimną wodą, gotujemy:wrzucamy 2 kostki bulionowe i trzymamy na małym ogniu 10 min.następnie na dużej brytwance układamy warstwami: podgotowaną kapustę i dolewamy około 1 szklanki bulionu, na kapustę kładziemy ziemniaki, a na tym układamy zamarynowane mięso kurczaka;całość pieczemy około 1,5 godziny(czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka) w temperaturze 180 stopni

Poziom trudności:

łatwy