24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Kurczak w śmietanie z migdałami


Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 1 posiekany , dość duży ząbek czosnku
  • sok z pół cytryny
  • ok 280 ml słodkiej śmietany
  • 4 łyżki sherry do gotowania
  • 4 łyżki przyrumienionych płatków migdałowych
  • sól
  • pieprz
  • cytryna do przybrania

Sposób przygotowania:

1. Pierś tniemy ukośnie na dość grube kawałki.Obficie posypujemy solą i pieprzem 2. Po rozgrzaniu masła i oleju (razem) na dużej patelni, dodajemy cebulę i smażymy przez 3 min, częst mieszając, a następnie dodajemy czosnek i znowu smażymy przez 2-3 minuty, unikając przysmażenia. 3. Dodajemy kawałki kurczaka i smażymy przez ok 5 min, mieszając, aż stanie się miekki. Można dodać sherry i nadal mieszając, gotujemy na dużym ogniu przez 10 min, do moemntu wyparowania połowy sosu. 4. zmiejszamy ogień i dodajemy sok z cytryny, a następnie śmietanę. Gotujemy aż wszystko się zagrzeje. Dodajemy przyprawy wedle swojego gustu. Posypujemy migdałami i przybieramy plasterkami cytryny. 5. Podajemy na stół od razu najlepiej z ryżem lub ewentualnie makaronem.

Poziom trudności:

łatwy