24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Kurczak w galaretce


Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • marchewka
  • groszek
  • pietruszka i kawałek selera do wywaru
  • żelatyna

Sposób przygotowania:

Piersi umyć, wrzucić do litra wody razem z marchewką, listkiem laurowym, pietruszką i selerem i ugotować. Oczywiście przyprawic solą i pieprzem. Pietruszkę i seler wyrzucić. Piersi wyjąć i pokroić w kostkę. Ułożyć razem z marchewką w przezroczystych salaterkach, posypać groszkiem z puszki. Dla bardziej kolorowego efektu można dodać tochę pokrojonej w kostkę czerwonej paptyki, świeżej albo konserwowej i plasterek jajka na twardo. Wywar pozostały z gotowania wlać do naczynia z miarką i rozpuścić w nim żelatynę z torebki wg przepisu. Najczęściej mała torebka żelatyny jest na jeden litr wywaru. Rosołkiem z żelatyną zalać kurczaka i pozostawić do zastygnięcia. Podawać z sosem do galaret.

Poziom trudności:

łatwy