24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Łamańce z bakaliami i miodowym sosem


Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 2 jajka
  • 10 dag rodzynków
  • 10 dag posiekanych migdałów
  • 20 dag płynnego miodu
  • 1 łyżka maku
  • 2 gożdziki
  • szczypta cynamonu
  • sól.

Sposób przygotowania:

Z mąki, jajek, odrobiny soli i niedużej ilości gorącej wody wyrobić gładkie ciasto makaronowe. Rozwałkować je na cienkie placki, pozostawić do wyschnięcia. Suche placki połamać na nieregularne kawałki, ugotować w lekko osolonym wrzątku. Miód zagotować z bakaliami i przyprawami. Dodać do osączonych łamńców makaronowych, wymieszać. Przełożyć do salaterki, przed podaniem po wierzchu posypać makiem.

Poziom trudności:

łatwy