24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Łamańce z makiem


Składniki:

  • Ciasto: 30 dkg.mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 10 dkg.cukru-pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kawśnej śmietany
  • Masa makowa: 25 dkg.maku
  • 10 dkg.miodu
  • 10 dkg.migdałów
  • 6 łyżek posiekanych bakalii(według uznania)
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki śmietanki
  • 1 aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki(około 1 godz),następnie rozwałkować na 5 mm.rozłożyć na blaszce i pokroić w romby.Upiec na złoty kolor-15 min. Opłukany mak zalać wrzącym mlekiem,gotować na małym ogniu 15 min.osączyć.Migdały obrać ze skórki,kilka odłożyć do dekoracji a pozostałe zemleć wraz z makiem(3 razy).Utrzeć z miodem,dokładnie wymieszać z bakaliami i śmietanką.Przełożyć do szklanej salaterki,przykryć i wstawić na noc do lodówki.Przed podaniem przybrać łamańcami i migdałami.

Poziom trudności:

łatwy