24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Śledź marynowany w destylacie łąckim z parfait chrzanowym i vinaigrette żurawinowym


Składniki:

  • Śledź Matjas 1 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Jabłko 1 szt.
  • Olej z pestek winogron 100 ml
  • Olej lniany 100 ml
  • Destylat łącki (wódka gruszkowa) 50 ml
  • Śmietana 30% 200 ml
  • Tymianek świeży
  • Żurawina 100 g Ocet winny czerwony 50 ml
  • Miód 50 ml

Sposób przygotowania:

Filet ze śledzia marynujemy w oleju z pestek winogron z dodatkiem oleju lnianego, świeżego tymianku i destylatu łąckiego (wódka gruszkowa). Białą cebule i jabłko kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, chrzanem, świeżym tymiankiem, olejem lnianym oraz odrobiną destylatu łąckiego.

Śmietanę kremową 30% ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy ją z chrzanem oraz drobno posiekanym tymiankiem, następnie mrozimy. Żurawinę miksujemy z oliwą i czerwonym octem winnym z odrobiną miodu i soli, następnie przecieramy przez drobne sitko.

Śledzia rozkładamy na cebuli z jabłkiem, dodajemy kawałek parfait chrzanowego, dekorujemy vineagrettem z żurawiny, świeżymi ziołami i kawiorem.

Poziom trudności:

łatwy

Ilość osób:

1szt.

Źródło/Autor:

Marcin Antoniewski - szef kuchni Król Kazimierz Hotel & SPA