24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Makowa strucla z orzechami


Składniki:

  • ciasto:
  • 1 szkl. mąki
  • 2 łyzki masła
  • 40 ml. ciepłego mleka 3,2%
  • 3 jajka (nie z lodówki)
  • 8 dag cukru
  • szczypta soli
  • opakowanie suchych drożdży nadzienie:
  • 30 dag maku
  • 25 dag cukru
  • 3 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dag orzechów laskowych i 25 dag włoskich
  • 2 jajka
  • kieliszek wódki
  • zapach rumowy

Sposób przygotowania:

1. Skaładniki na ciasto połączyć, zagnieść, wyrobić aż będzie odchodziło od ręki i miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Mak zalać wrzatkiem i gotować 10 minut, odcedzić i zmielić 3 razy. 3. Na maśle przesmażyć cukier (15 dag) i miód, przestudzić. 4. Orzechy włoskie zmielić, utrzec z resztą cukru, dodać posiekane orzechy laskowe, dodać alkohol, zapach i mak. 5. Ciasto rozwałkować, posmarować masą, zwinąć w roladę. Przekroić na 3 części, ułożyć je w formie. Piec 45 min. w 190 stopniach. Wystudzone wyjąć z formy i polukrować.

Poziom trudności:

łatwy