24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Makowiec (strucla) krucho-drożdżowa


Składniki:

  • Masa makowa:
  • 1/2 kg maku
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg masła
  • 2 jajka
  • szkl.miodu
  • bakalie
  • 2 szkl. mleka
  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 20 dkg masła
  • 3 spore łyzki cukru
  • pół opakowania drożdży
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka i 2 żółtka
  • olejek cytrynowy lub wanilowy

Sposób przygotowania:

Masa: Mak zalać mlekiem podgrzanym i odstawic na 25 min , po tym czasie wsawic na wolny ogień i gotować około 40 min , odsączyć i zmielić 2 razy. Masło rozpuścić dodać miód i kolejno dodawać bakalie posiekane i podgrzewamy mieszając, dodajemy mak. Jak ostygnie dodajemy utarte żółtka i pianę z białek. Można dodać odrobinę drożdży wtedy mak nie odstaje od ciasta. Ciasto: Mąkę wysypać do miski i roztopione masło wlewać cienkim strumieniem, mieszać. Dodać jajka i żółtka, rozmieszane drożdże w śmietanie. Ciasto siekać nożem tak jak kruche a potem wyrobić rękoma. Podzielić na 3 części, rozwałkować szybko na prosokąt i nałożyć masę makową. Zwinąć szybko puki nie urosło. Z następnymi postąpić tak samo. Zostawić do wyrośnięcia. Pieć w 180 st około 50 min. Polukrować. Smacznego!!!

Poziom trudności:

łatwy