24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Makowiec Kawuś


Składniki:

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka kakao
  • pół kostki margaryny
  • pół szklanki przegotowanego mleka (ostudzonego)
  • 2 łyżki powideł
  • szklanka suchego maku
  • zapach migdałowy
  • ewentualnie bakalie (rodzynki, orzechy) MASA:
  • kostka masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kawy (zalewamy wrzątkiem, używamy do masy fusów)
  • 5 dag kakao
  • 4-5 łyżek mleka
  • łyżka spirytusu

Sposób przygotowania:

CIASTO: Miękkie masło, cukier i żółtka ucieramy. Dodajemy powidła, mąkę z proszkiem i kakao. Ucieramy na głądką masę. Następnie dodajemy mleko, mak, zapach migdałowy oraz bakalie. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i ponownie delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy w temp. ok. 180oC. (Trzeba sprawdzać patyczkiem czy już się upiekło). MASA: Kakao rozpuszczamy z mlekiem podgrzewając ok. 3-4 minuty. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtka, przestudzone fusy kawy, czekoladę z kakao oraz łyżkę spirytusu, ciągle ucierając. Ciasto przekrawamy na 3 części, przekładamy masą, a wierzch polewamy polewą czekoladową. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce (ja trzymam ciasta w piwnicy jeśli jest ich dużo ). Najlepsze jest na drugi dzień!

Uwagi:

Do ciasta (jeszcze przed pieczeniem) można dodać startych jabłuszek. Ale nie jest to konieczne.

Poziom trudności:

łatwy