24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Makowiec z cynamonem pachnący Świętami


Składniki:

  • ciasto:
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 8 żółtek, 4 białka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa makowa:
  • 1 szkl. maku
  • 1/4 szkl. mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • zapach migdałowy (1 łyżka)
  • pół łyżeczki cynamonu, 2 szczypty goździków
  • po 50 g rodzynek i skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

1. Mak zalać wrzątkiem i gotować 20 min., odcedzić, zmielić 2 razy. 2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem, dodać do maku. Dodać też miód, zapach migdałowy, bakalie i przyprawy. Masę zagotować i ostudzić. 3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w prostokątnej blasze wyłożonej papierem 10-12 min. w 180 stopniach. 4. Biszkopt posmarować masą i zwinąć roladę. Chłodzić 2 godziny. Posypać cukrem pudrem.

Poziom trudności:

łatwy