24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Makowiec z jabłkami


Składniki:

  • 2 szklanki maku
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • pół kostki masła
  • 1 i 1/2 jabłka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki rodzynek
  • orzechy
  • migdały
  • kilka kropli aromatu
  • pomarańczowego
  • biała polewa
  • szklanka mleka
  • woda

Sposób przygotowania:

Mak zalać szklanką mleka wymieszaną z wodą, gotować pół godzinki, a następnie osączyć i zmielić. Jeżeli macie odpowiedni sprzęt, to nie moczcie maku, zmielcie go na sucho :) Masło ukręcić z cukrem i żółtkami. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masę maślaną połaczyć z makiem, jabłkami, kaszą, proszkiem, aromatem i bakaliami. Na koniec delikatnie wymieszać z ubita na sztywno pianą z białek. Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem podłużnej, keksowej blaszki i piec około 50 minut w 200 stopniach. Kiedy ciasto ostygnie odkroić jego brzegi od blachy i ostrożnie wyjąć na talerz, uważając, żeby się nie porozrywało. Polać białą polewą. Długo zachowuje świeżość.

Poziom trudności:

łatwy