24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Makowiec z kremem i polewą


Składniki:

  • Masa makowa:
  • 30-40 dag maku
  • ½ kostki margaryny mlecznej
  • 6 jaj , olejek migdałowy
  • 6 dużych łyżek manny
  • 40 dag jabłek
  • 30 dag cukru – może być puder
  • ½ proszku do pieczenia (2 płaskie łyżeczki)
  • Krem:
  • ½ szklanki mleka
  • 1½ łyżki manny
  • ¾ kostki margaryny lub masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • Polewa:
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 czekolada mleczna.

Sposób przygotowania:

Makowiec: Mak przekręcić 2 razy dodać żółtka utarte z cukrem i margaryną, dodać mannę i jabłka starte na grubej tarce – wyciśnięte z soku, następnie dodać pianę z białek (sztywną), olejek migdałowy, proszek do pieczenia, można dodać rodzynki i bakalie, orzechy, wszystko wymieszać, wyłożyć na blachę wyłożoną herbatnikami i piec 50 minut w 200 *C. Krem: (kładziony na zimne ciasto) ½ szklanki mleka, 1½ łyżki manny – ugotować ¾ kostki margaryny lub masła, ½ szklanki cukru pudru – utrzeć razem i dodawać po łyżce ugotowanej manny wystudzonej dodać zapach arakowy lub sok z cytryny . Polewa: (na krem) 2 łyżki wody, 2 łyżki cukru, 2 łyżki margaryny, 1 czekolada mleczna. Zagotować razem , przestudzić, wylać na krem.

Poziom trudności:

łatwy