24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Makowiec z kruszonką


Składniki:

  • Ciasto:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 15 dkg.cukru
  • 15 dkg.mąki krupczatki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jaja
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa makowa:
  • 80-100 dkg.maku
  • 1/2 kostki masła roślinnego
  • 4-5 jaj
  • 1/2 słoika dżemu śliwkowego
  • 2-3 łyżek miodu
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • olejek migdałowy
  • rodzynki
  • posiekane orzechy
  • Kruszonka:
  • 25 dkg.mąki
  • 10 dkg.cukru
  • 15 dkg.zimnego masła lub margaryny
  • Lukier:
  • 25 dkg.cukru-pudru
  • 3 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania:

Utrzeć margarynę z cukrem dodać kolejno:żółtka,mąki z proszkiem i pianę z białek.Wyłożyć ciasto na blachę. Mak sparzyć,dobrze osączyć i zemleć dwa razy a następnie stopniowo dodawać - ciągle ucierając:cukier,żółtka,dżem,kakao,masło roztopione razem z miodem,olejek i bakalie.Na końcu masę delikatnie wymieszać z pianą z białek i wyłożyć na ciasto. Posiekać składniki kruszonki - zagnieść,rozkruszyć i posypać ciasto. Piec około 1 godz. w temp.200 stopni. Gorący makowiec polukrować lukrem(cukier-puder roztarty z wodą).

Poziom trudności:

łatwy