24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Piernik świąteczny na miodzie


Składniki:

  • 0.5 kg mąki
  • 25 dkg masła
  • 1.5 szkl. cukru
  • 0.5 szkl. miodu pszczelego (lub płynnego miodu sztucznego - z miodem pszczelim piernik jest o wiele lepszy)
  • 3 jajka
  • 1 torebka gotowej przyprawy do pierników lub zmielony cynamon
  • imbir goździki
  • pieprz - w łącznej objętości 1 łyżki stołowej
  • 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
  • 1 szkl. mleka
  • odrobina mąki kartoflanej
  • tłuszcz do formy
  • Po 5 dkg posiekanych migdałów
  • orzechów
  • rodzynków
  • fig.

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu zagotować mleko z masłem, miodem, cukrem i przyprawami. Dobrze wymieszać i ostudzić. Do letniej masy dodawać stopniowo mąkę (w takiej ilości aby ciasto miało konsystencję gęstego kremu), sodę, żółtka jaj oddzielone od białek oraz bakalie posiekane i obtoczone w mące kartoflanej (aby nie opadały na spód ciasta i nie przypaliły się). Można dodać także truskawki wyjęte z konfitury, osączone i również obtoczone w mące kartoflanej. Na końcu dodaje się ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie łączy się ją (przekłada) z ciastem. Tak przygotowane ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w gorącym piekarniku (ok. 50 - 60 min.), sprawdzając patyczkiem. Dobrze upieczony piernik jest wyrośnięty, odstaje od formy, a na wierzchu na podłużne pęknięcie. Gotowy i ostudzony można polać lukrem czekoladowym i udekorować połówkami migdałów lub cząstkami orzechów włoskich.

Poziom trudności:

łatwy