24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Pierogi z kapustą i grzybami


Składniki:

  • Farsz: 1/2 kg kapusty kiszonej, 1/2kg suszonych grzybów, 1 cebula, 1/2 opakowania Vegety do bigosu, szczypta pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie
  • Ciasto: 4 szklanki mąki, pół szklanki wody, jajko, sól

Sposób przygotowania:

1. Kapustę gotować około pół godziny w małej ilości wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.

2. Grzyby wypłukać, gotować do momentu aż będą miękkie (ok. pół godziny).

3. Następnie wyjąć grzyby z wywaru i dodać je do miękkiej już kapusty. Wszystko doprawić Vegetą do bigosu.

4. Cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na oleju lub maśle. Dodać do kapusty i grzybów i gotować kilka minut ciągle mieszając.

5. Mieszać wszystkie składniki na ciasto, gnieść, a następnie rozwałkować je podsypując mąką.

6. Wykrawać szklanką krążki. Na każdym krążku układać łyżeczką farsz. Zlepiać mocno brzegi pierogów.

7. Gotowe już pierogi gotować we wrzącej wodzie 3 minuty.

Uwagi:

Najlepiej smakują polane odrobiną oleju.

Poziom trudności:

średni

Czas przygotowania:

1h 30min

Ilość osób:

4

Źródło/Autor:

Podravka / Vegeta