24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Proste pierniczki świąteczne


Składniki:

  • 1 torebka "Piernika" Gellwe
  • 200g miodu
  • 50g margaryny
  • 6 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Rozpuścić margarynę w rondelku, wlać do miski. W tym samym rondelku rozpuścić (podgrzać) miód, wsypać do niego przyprawy (po ok. 1/3 torebki każdej - cynamonu może byc troche więcej, gałki trochę mniej). Wlać do miski. Poczekać chwilę aż przestygnie i wsypać proszek na "Piernika" i mąkę, wbić jajko. Zagnieść masę na ciasto, odstawić w chłodne miejsce na 20 min. Odrywać z masy małe kawałki i, podsypując mąką, wałkować na 0.5cm - 1cm placki, wycinać pierniczki i układać na wysmarowanej margaryną i posypanej mąką blasze. Piec 7min w piekarniku rozgrzanym do 180st. Po wyjęciu z blachy zostawić do ostygnięcia (stwardnieją) i dopiero wtedy je odrywać. Można udekorować np. lukrem (białko jajka zmiksowane z dużą ilością cukru pudru i odrobiną soku z cytryny)

Poziom trudności:

łatwy

Czas przygotowania:

10+20+30min

Ilość osób:

ok 120szt