24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Rolada czosnkowo-ziołowa


Składniki:

  • Ok.1kg chudego surowego boczku bez kości
  • 6-7 ząbków czosnku
  • po pół łyżeczki suszonej mięty
  • szałwii
  • cząbru
  • bazylii i majeranku
  • łyżka oliwy
  • łyżka białego wytrawnego wina
  • pół szklanki bulionu
  • łyżeczka soli
  • ćwierć łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Czosnek utarty z solą połączyć z ziołami, pieprzem, oliwą i winem. Umyty i osuszony boczek bardzo dokładnie natrzeć przygotowaną pastą, ciasno zrolować owinąć folią, wstawić na noc do lodówki.Następnego dnia boczek w folii ułożyć na blasze wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 90 min, skrapiając bulionem.pod koniec pieczenia odwinąć z folii, aby mięso się zrumieniło. Podawać na ciepło lub na zimno,z chrzanem lub innymi ostrymi sosami.

Poziom trudności:

łatwy