24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Tarta austriacka ze świeżą cranberry


Składniki:

  • Ciasto: 300 gr mąki, szczypta proszku do pieczenia, 100 gr mielonych orzechów laskowych, 80 gr cukru, 150 gr masła, 1 jajko, 2-3 łyżki zimnej wody
  • Nadzienie: 125 gr konfitury wiśniowo-żurawinowej, miąższ z jednej laski wanilii, 1 łyżeczka cynamonu, 200 gr całej, suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
  • Dodatkowo: Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami laskowymi. Dodajemy kawałki masła, jajko i wodę. Wszystko ugniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

2. Konfiturę mieszamy z miąższem waniliowym, cynamonem i cranberry.

3. Około 2/3 ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim rozwałkowane ciasto z krawędzią wysoką na 1,5 do 2 cm. Formę wraz z ciastem wkładamy do lodówki na 60 minut.

4. Po wyjęciu dziurawimy ciasto kilkakrotnie widelcem, nakładamy nadzienie. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości 1,5 cm, zawijając lekko krawędzie. Układamy na nadzieniu w kształcie kratownicy, przyciskając końce do boku formy. Pieczemy w rozgrzanym do 180-200°C piekarniku około 30 minut (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 160-180°C). Wyjmujemy, pozostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.

Poziom trudności:

średni

Czas przygotowania:

60min + czas stygniecia

Źródło/Autor:

CRANBERRY MARKETING COMMITTEE