24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Uczta smakosza z cranberries


Składniki:

  • Na ciasto: 250 g płynnego miodu, 125 g cukru, 100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich), 50 g kalifornijskich orzechów włoskich, 1 łyżeczka węglanu potasu, 2 łyżki wody, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 300 g mąki
  • Ponadto: 100 g cukru pudru, 100 ml wody, 30 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

Sposób przygotowania:

1. Miód i cukier rozgrzać w garnku. Mieszać, aż rozpuści się cukier. Lekko ostudzić.

2. Cranberries i orzechy (zostawić trochę na przybranie) drobno posiekać. Węglan potasu rozpuścić w wodzie. Wymieszać przyprawę do pierników i mąkę. Do miodu dodać: połowę ilości mąki, cranberries, orzechy i rozpuszczony węglan potasu. Wymieszać. Masę z resztą mąki ugnieść na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem wyciąć prostokąty (ok. 5 x 6 cm). Blachę odstawić na ok. 1 godzinę do ostudzenia.

3. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 20–25 minut.

4. Cukier puder lekko zagotować z wodą do uzyskania konsystencji syropu. Cienką warstwą syropu posmarować gorące ciasto. Przybrać cranberries i pozostałymi orzechami. Następnie pokroić zgodnie z zaznaczonymi prostokątnymi kształtami.

Poziom trudności:

łatwy

Czas przygotowania:

1h+chłodzenie

Ilość osób:

25szt.

Źródło/Autor:

CRANBERRY MARKETING COMMITTEE