24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Uszka wigilijne z pieczarkami


Składniki:

  • 500 g. mąki
  • 1 żółtka
  • szczypte soli
  • letnią wode
  • 400 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • zmielony pieprz
  • łyżkę utartej suchej bułki( nie używać gotowej ze sklepu)

Sposób przygotowania:

Gdy nie mamy borowików,do farszu możemy użyć pieczarki. Z 500 g. mąki, 1 żółtka, szczypty soli i obowiązkowo letniej wody wyrobić elastyczne ciasto. (Gdy użyjemy zimnej wody, ciasto będzie twarde!) 400 g pieczarek oraz 2 średnie cebule drobno posiekać i podsmażyć na oleju, na koniec dodać sól i zmielony pieprz. Gdy farsz ostygnie, dodać pełną łyżkę utartej suchej bułki i całość wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części (jedną częśc przykryć ściereczką, żeby nie wyschło)i rozwałkować na grubość 2 mm.Pokroić w kwadraty o boku 4 cm, nakładać farsz łyżeczką i lepić uszka. Wrzucać delikatnie do wrzącej, osolonej wody z łyżką oleju i gdy wypłyną na wierzch, ostrożnie wyjmować.

Poziom trudności:

łatwy