24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Świąteczne pierniczki


Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 gr masła
  • 175 gr cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki miodu
  • Papier do pieczenia (najlepiej w arkuszach Jana Niezbędnego)

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy, dodaj pokrojone w kawałki masło i ucieraj przez kilka minut. Dodaj cukier i ucieraj dalej. W międzyczasie jajko zmieszaj z miodem i dodaj do ciasta. Po dodaniu wszystkich składników ugnieć ciasto, tak aby wygładzić masę. Następnie uformuj z ciasta kulkę, zawiń w folię spożywczą. Możesz wykorzystać folię do żywności Jana Niezbędnego, która dzięki specjalnej perforacji ułatwia oddzielanie kawałków folii. Tak owinięte ciasto włóż do lodówki na 15 minut. Nagrzej piekarnik do 180C, a blachy wyłóż papierem do pieczenia. W czasie nagrzewania piekarnika, rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm i za pomocą foremek do pieczenia wytnij kształty ciasteczek. Delikatnie przełóż je na wcześniej przygotowaną blachę. Ciasteczka należy piec ok. 12-15 minut, do momentu aż się zarumienią na złoto.

Tak upieczone pierniczki możemy wspólnie dekorować. Wystarczą pisaki z lukrem, polewa czekoladowa, bakalie czy gotowe posypki do ciasteczek.

Poziom trudności:

łatwy

Źródło/Autor:

Jan Niezbędny