24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Świąteczny chleb


Składniki:

  • (3 bochenki)
  • 1 l maślanki
  • 50 g drożdży
  • 0.2 l ciemnego syropu (melasa)
  • 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżki kminku
  • 0.8 l mąki żytniej
  • ok. 1 l mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Podgrzej odrobinę maślankę, dodaj drożdże, syrop i przyprawy, rozprowadź na gładką masę. Dodaj mąkę i starannie ugniataj. Przykryj ściereczką i pozwól ciastu wyrosnąć, aż podwoi swoją objętość. Podziel ciasto na 3 kawałki i każdemu nadaj kształt okrągłego bochenka. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce; zanim wstawisz do piekarnika nagrzanego do 200°C nakłuj chleb widelcem. Chleb można ew. posmarować syropem. Piec do momentu, aż patyczek wsadzony do chleba będzie suchy.

Poziom trudności:

łatwy