24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Zupa Bożonarodzeniowa z karpia


Składniki:

  • 2 głowy karpia (bez oczu i trzeba wyjąć skrzela)
  • ogony
  • płetwy
  • ikra
  • 20 dkg włoszczyzny (marchew oraz pietruszka i seler - starte na tarce o grubych oczkach)
  • 6 dkg masła
  • 6 dkg mąki - z tego robi się zasmażkę
  • szczypta imbiru
  • ząbek czosnku
  • sól
  • wegeta do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 1.5 - 2 l wody
  • 2 bułki pokrojone w kosteczkę i obsmażone na maśle - dodaje się jak już jest zupa podana na talerzu.

Sposób przygotowania:

Umyte głowy, płetwy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek zalać wodą i gotować do miękkości. Przecedzić, mięso obrać z ości. Do wywaru dodać starte warzywa, osolić, doprawić wegetą i imbirem. Jak się zagotuje zaprawić zasmażką i chwile pogotować. Jak są warzywa prawie miękkie wrzucić obrane mięso z karpia i rozdrobnioną ikrę. Zagotować, posypać natką i można podawać.

Poziom trudności:

łatwy